Аглая Йорданова, треньор по волейбол : „Всичко в живота е труд и безрезервна амбиция” - 13 Септември 2012 - СКВ "Ботев" (Враца)
СКВ "Ботев" (Враца) Вторник, 25.07.2017, 23:35
Добре дошли Гост | RSS
Меню

Новини
Момчета и Юноши [52]
Новини около Момчетата и Юношите на ВК "Ботев" (Враца)
Момичета и Девойки [22]
Новини около Момичетата и Девойките на ВК "Ботев" (Враца)
Мъже [14]
Новини около Мъжкия тим на ВК "Ботев" (Враца)

ASICS
banner

ERREA
banner

Брояч

Общо онлайн: 1
Гости: 1
Потребители: 0

Главна » 2012 » Септември » 13 » Аглая Йорданова, треньор по волейбол : „Всичко в живота е труд и безрезервна амбиция”
13:00
Аглая Йорданова, треньор по волейбол : „Всичко в живота е труд и безрезервна амбиция”
Известната врачанка е родена през 1959 година. Най-напред учи в ОУ”Васил
Кънчов”, средното си образование като треньор по волейбол получава в
спортното училище на гр. Правец, а след това завършва Шуменския
университет „Епископ Константин Преславски” за учител по физическо
възпитание. Младата специалистка започва работа в родния си град и вече
34 години е треньор по волейбол на момичета в местното Физкултурно
дружество „Христо Ботев” и в Спортното училище „Свети Климент Охридски”.
Отборите й непрекъснато се класират в първата четворка от първенствата,
провеждани в България, а множеството купи и грамоти утвърждават името
на Враца сред най-добрите в страната.
Семейна е – с две дъщери и двама внуци.Госпожо Йорданова, кога се формира у Вас интересът към волейбола?

Моят баща беше волейболист и един от основателите на Врачанския клуб за този спорт. Той ми беше ярък пример за деен човек, който запали у мен интереса и желанието ми и аз да свържа съдбата си с волейбола. Още в основното училище попаднах на изявени учители по физическо възпитание и всяка свободна минута бяхме с топката в салона. В шести клас започнах да тренирам при Маргарита Илиева, с която в момента сме колеги. Ако трябва да определя кога се формира интересът ми към волейбола, бих казала, че от най-ранна възраст досега винаги съм знаела, че ще се занимавам с този спорт.

Още като млад специалист сте се насочили към треньорска дейност. Как подбирахте своите момичета?
Волейболът е изключително активен спорт, свързан с големи натоварвания, тъй като повечето нападателни и защитни действия се извършват по време на вертикален отскок, високо над мрежата. Етимологията на названието е свързана с английския език - volleyball от volley — воле, удар по летяща топка или просто летяща топка, преди да докосне земята. Не по-малко важно е обаче, че е вид колективна спортна игра. Ето защо се насочих най-напред да подбера деца за Врачанското спортно училище, които имат необходимите дадености – и физически, и духовни, да се посветят на този спорт. В това време тренирахме в зала „Вестител”, където имахме подходящи условия за непрекъснати занимания, а и за спорта се осигуряваха необходимите финансови средства. Затова и не закъсняха резултатите – винаги бяхме в четворката на най-изявените отбори в България. Израснаха волейболистки, които се състезаваха в съставите на ЦСКА, „Левски”, „Академик”-Варна и София, както и в някои чуждестранни отбори. Разбира се, не по-малко значимо е формираното отношение към значимостта на волейбола като спорт в живота на човека. И до ден днешен вече над 30-годишните ми първи състезателки продължават да идват в залата, а насочват и своите деца да се посветят на този любим за тях спорт. Практиката ми подсказа, че мога да разширя обсега на подбора чрез момичета и от другите врачански училища, което доведе и до увеличаване на бройката им.
В момента с колко отбора се занимавате?
Работя с четири отбора по 12 души в различните възрастови групи : мини волейбол – до 10 години; момичета до 12 години и други до 15 години; волейболистки младша възраст – 16-17-годишни. Формирани са от талантливи и отговорни деца, които имат бъдеще в този спорт.
Как се мотивират съвременните подрастващи за труд, защото спортът по начало изисква много време за тренировъчна дейност?
Наистина възрастта от 10 до 16 години е много трудна за въздействие, особено напоследък, когато компютрите така осезаемо навлязоха в живота и ангажираха времето на младежта. Много по-лесно е да си оползотворяваш времето чрез съвременната техника или увеличените възможности за леки и приятни развлечения. За да се постигне необходимата мотивация, на първо място тренировките трябва да са интересни. Успоредно с това обаче непрекъснато си говорим с момичетата, че ако искат да са винаги в жизнен тонус, трябва ежедневно да спортуват. В тази посока особено въздействие се постига и чрез семействата, където родителите са играли волейбол и с живота си са доказали значимостта на този спорт. Опитваме се де участваме във всички състезания по спортния календар на Волейболната федерация, което е неоспорим път за каляването на духа. За да достигнат до финал, отборите трябва да преминат през страшно сито – много турнири и то с водещи състави. Продължават нататък само тези, които са се класирали на първо и второ място. Ето тези изпитания убеждават момичетата, че състезанията са много сериозни неща, а отличното представяне може да отвори пътя им за участие и в изявени чужди отбори.
Във време на финансова криза как се постигат значими резултати?
Материалната база за тренировъчна дейност през последните години е под всякаква критика. Залата до стадиона, където спортуваме, през студеното време практически не може да се използва. В съботните и неделни дни, когато момичетата биха искали да си отдъхват повече от изминалата напрегната учебна седмица, ние трябва да тренираме в салона на Математическата гимназия. Не е лесно за когото и да било да осъществява тренировъчна дейност от сутрин до вечер. Често след такива дни чувствам как умората ми отнема желанието за каквото и да е друго, освен за почивка вкъщи. Това се отнася и за момичетата, които през почивните дни трябва активно да спортуват. При положение, че имаме толкова млади таланти, ако ни се осигурят подходящи условия, каквито имат отборите, класиращи се преди нас на състезания, Враца щеше да утвърди името си на най-сериозният съперник във волейбола.
Кое най-много Ви радва във вашите постижения като треньор?
Спечелените призови места са мерило за вложения труд, но най-много съм доволна, че чрез волейбола се постигат редица важни страни от възпитанието на младите хора. Турнирите обикновено се провеждат около или по време на редица празници от българския календар. Именно тогава се виждат плодовете на формираните човешки качества : трудолюбие, дисциплинираност, умението да се справяш с трудностите, да живееш в колектив и да оцеляваш в него. Не по.малко значим резултат е и проявата на ярко изявен ум и техничност на състезателките. Момичетата от моите отбори са обикновено отличници и в училище, милеят за родния град и искат да утвърдят имиджа му сред най-изявените в страната. За последното състезание, когато се класирахме на четвърто място, намерихме спонсор, който ни осигури екипите. Особено се развълнувах, когато момичетата избраха на фланелките им да не се напишат техните имена, както в повечето случаи е прието, а името на Враца. Никога няма да забравя и момента на награждаването в салона на Общината, когато ми се случи да закъснея с няколко минутки, и влизайки при тях, те станаха от столовете, за да изразят признанието си към стореното от мен за тях. Уважението към труда на всеки е според мен значимо постижение, а заедно с това и проявите на състрадание също говорят за истинска човешка извисеност. Наскоро трябваше да се съберат средства за операцията на болно момче и без колебание моите волейболистки до една се отзоваха според финансовите си възможности.
При тази невероятна ангажираност с какво се занимавате като човек през малкото свободно време?
По-рано много четях какви ли не книги, но напоследък все по-малко това ми се случва. Нямам хоби, но обичам да съм сред природата със семейството си. Обикновено ходим с децата и внуците на Рибарица. Там се си намерили един красив и спокоен кът, където можем пълноценно да релаксираме, когато отидем. Обичам да се наслаждавам на изпъстрения с цветя двор, на бистрата река от едната страна и на свежия въздух, който идва от боровата гора, намираща се над къщата. С часове мога да възприемам природното съвършенство и това ми дава сили, като се върна на работното място, да съм заредена с енергията за нови върхове в любимия ми спорт. Моето верую е, че всичко в живота е труд и безрезервна амбиция.
Категория: Момичета и Девойки | Преглеждания: 398 | Добавено от: Бесния | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
Име *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Септември 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

BG Volleyball
banner

Krasiko Sport
banner

Tomy Sport
banner

Flag Counter
Flag Counter

ВК "Ботев" (Враца) © 2017 All Rights ReservedХостнат от